Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018    English (United States) el-GR
You are here:  Τοπικά Νέα   Είσοδος

Τοπικά Νέα

ANAKOΙΝΩΘΕΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ FIABCI-ΚΥΠΡΟΥ

Στις 24.10.2014 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων FIABCI (Τμήμα Κύπρου), κατά την οποία συζητήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα και θέματα που απασχολούν τους κλάδους και εξέλεξε και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η FIABCI είναι η ομπρέλα όλων των Κτηματικών Επαγγελμάτων είναι ο μηχανισμός που μπορεί να ενώσει τις  χιλιάδες μέλη της που προέρχονται από 70 περίπου χώρες και από όλες τις οικονομικά και μη αναπτυγμένες περιοχές του Κόσμου. Η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, το Directory των μελών της FIABCI και η διαδικτυακή της ιστοσελίδα, προσφέρει τη βάση και τη δυνατότητα συνεργασίας για αυτούς που επιθυμούν, για να προσθέσουν στη καθημερινότητα της εργασίας τους τη “Διαδικτυακή συνεργασία”. Δηλαδή, το μέλλον της προώθησης αγοράς ακινήτων.

Κατά τη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος κ. Λάκης Τοφαρίδης ενημέρωσε για την έντονη δράση της Ομοσπονδίας.

Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως.

Ιωάννης Αντωνίου           Πρόεδρος

Λάκης Ν. Τοφαρίδης       Αμέσως Προηγούμενος Πρόεδρος

Ντίνος Μιχαηλίδης           Επίτιμος Πρόεδρος

Τάσος Στάυρου               Αναπληρωτής Πρόεδρος, Α’ Αντιπρόεδρος

Άγγελος Γεωργίου           Β’ Αντιπρόεδρος

Κωνσταντίνος Πιερίδης    Γραμματέας

Άθως Τοφαρίδης             Ταμίας

Παντελής Λεπτός            Πρόεδρος  Κυρίου Μέλους

Μαρίνος Κυναιγείρου       Πρόεδρος  Κυρίου Μέλους

Νικόλας Λεμονάρης        Μέλος

Αντώνης Ιωάννου             Μέλος

Ζένος Λεμής                    Μέλος

Χαράλαμπος Πετρίδης    Μέλος

Μελάνθη Νικολάου         Μέλος

Αλέκος Βιλάνος              Μέλος

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Παγκόσμιου Προέδρου της FIABCI στην Κύπρο

1. Από τη συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκωσίας2. Από τη δεξίωση στο σπίτι του κ. Λάκη Τοφαρίδη

3. Από την επίσκεψη στη μαρίνα Λεμεσού


Ενθαρρυντικά μηνύματα για την κυπριακή οικονομία από την επίσκεψη του Παγκόσμιου Προέδρου της FIABCI

Θετικά μηνύματα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και για τον κλάδο των ακινήτων προκύπτουν από την επίσκεψη του Παγκόσμιου Προέδρου της FIABCI κ. Flavio Gonzaga Nunes στην Κύπρο, το τετραήμερο 5-8 Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, ο κ. Gonzaga τόνισε ότι "η Κύπρος έχει τις προοπτικές για να εισέλθει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων και ασφαλώς ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας". Ο κ. Gonzaga είπε ότι τον εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σταθερές. Πρόσθεσε επίσης ότι "επείγει η λύση του προβλήματος χρηματοδότησης, ώστε τομείς στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας να ανακάμψουν, συμπαρασύροντας και την οικονομία του νησιού σε πορεία ανάπτυξης".

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της FIABCI Κύπρου κ. Λάκης Τοφαρίδης ανέφερε ότι "επισκέψεις σαν κι αυτές καταδεικνύουν ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον κόσμο. Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτό το ενδιαφέρον σε πραγματικές επενδύσεις. Σε δύσκολες περιόδους, σαν κι αυτή που διανύουμε, χρειαζόμαστε τις επενδύσεις για να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας μας". Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την επίσκεψη του κ. Gonzaga, είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της FIABCI International να διευρύνει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Κύπρου θα είναι καθοριστικός.

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο κ. Gonzaga συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Ξεναγήθηκε επίσης στη Λεμεσό και στην Πάφο, όπου επισκέφθηκε σημαντικά έργα ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και η μαρίνα Λεμεσού. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Νεάπολις και Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τα οποία είναι ακαδημαϊκά μέλη της FIABCI Κύπρου. Παρακάθισε εξάλλου σε ειδική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI Κύπρου, ενώ πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, και με εκπροσώπους της RICS Κύπρου. Κατά τις συναντήσεις έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κυπριακή αγορά ακινήτων και τις προοπτικές της.


Επίσκεψη του Παγκόσμιου Προέδρου της FIABCI-International στην Κύπρο
Σημαντικές επαφές και επισκέψεις σε έργα ανάπτυξης

Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από 5 μέχρι 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Πρόεδρος της FIABCI-International κ. Flavio Gonzaga Nunes, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της FIABCI-Κύπρου κ. Λάκη Τοφαρίδη.

Η επίσκεψη του κ. Gonzaga Nunes στην Κύπρο, δηλώνει ο κ. Τοφαρίδης, "είναι πολύ σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων της χώρας μας συνεχίζει, παρά τα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των σημαντικότερων διεθνών οργανισμών του κλάδου και επενδυτών απ' όλο τον κόσμο. Είναι επίσης σημαντική γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της FIABCI-International να διευρύνει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια διεύρυνση για την οποία ο ρόλος της Κύπρου θα είναι καθοριστικός". Θέλω να θυμίσω, καταλήγει ο κ. Τοφαρίδης, ότι το 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με πολύ μεγάλη επιτυχία το 62ο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIABCI-International, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1000επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων και επενδυτές από 70 χώρες.

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της FIABCI-International θα έχει σημαντικές επαφές με πολιτειακούς αξιωματούχους, οργανωμένους φορείς της αγοράς ακινήτων και πανεπιστημιακά ιδρύματα που είναι ακαδημαϊκά μέλη της FIABCI-Κύπρου. Επίσης θα παρακαθίσει σε ειδική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI-Κύπρου στη διάρκεια της οποίας θα γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την Κυπριακή αγορά ακινήτων και τις προοπτικές της. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Gonzaga Nunes περιλαμβάνει επίσης ξεναγήσεις στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο, όπου θα επισκεφθεί σημαντικά έργα ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων, η Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και η μαρίνα Λεμεσού.


Θετική εξέλιξη ο απεγκλωβισμός καταθέσεων για αγορά ακινήτων

Μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά

Η χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές, που επιτρέπει τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας με σκοπό την αγορά ακίνητης περιουσίας, αποτελεί πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, καθότι απεγκλωβίζει σημαντικά δεσμευμένα κεφάλαια προσφέροντας ρευστότητα στην αγορά και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και αύξησης των εσόδων του κράτους.

Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, η οποία περιλαμβάνεται στο 16ο Διάταγμα που εκδόθηκε στις 21/6/2013, προβλέπει ότι δεν απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας (γραμματίου) πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, εάν το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή για αγορά ακίνητης περιουσίας εντός της Δημοκρατίας. Ως προϋποθέσεις τίθενται, αφενός ότι η πληρωμή θα καταβάλλεται απ' ευθείας σε λογαριασμό δανείου του πωλητή της ακίνητης περιουσίας εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος και αφετέρου ότι το συγκεκριμένο δάνειο θα πρέπει να παραχωρήθηκε στον πωλητή πριν την έναρξη ισχύος του Πρώτου Διατάγματος με το οποίο επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού οι καταθέτες που πιθανόν να αισθάνονται ανασφαλείς να διατηρούν μεγάλα ποσά στις τράπεζες - τα οποία ενδεχομένως να αποταμίευαν με σκοπό την αγορά ακινήτου - τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να το πράξουν. Από την άλλη, αφού κάποιες επιχειρήσεις ακινήτων είναι από τους μεγάλους χρεώστες των τραπεζών, με τη ρύθμιση αυτή τους δίνεται η δυνατότητα να μειώσουν το δανεισμό τους, διευκολύνοντας και τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για βελτίωση των χαρτοφυλακίων τους.

Η χαλάρωση αυτή έχει και ευρύτερα οφέλη αφού το κράτος από κάθε πώληση θα εισπράττει φορολογίες (ΦΠΑ, μεταβιβαστικά κλπ), ενώ οι επιχειρήσεις, με την πώληση του αποθέματος ακινήτων που διαθέτουν, θα βάλουν μπροστά νέα έργα προσφέροντας ξανά θέσεις εργασίας. Το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερο εάν επεκταθεί ούτως ώστε να καλύπτει και πράξεις μεταξύ διαφορετικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όχι μόνο εντός του ιδίου.


Επιστολή στον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής σχετικά με την Πρόταση Νόμου που προνοεί μείωση στα ενοίκια μέσω νομοθετικής ρύθμισης

Ο Πρόεδρος, κ. Τοφαρίδης, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων σχετικά με την Πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προνοεί τη νομοθετική ρύθμιση για μείωση των ενοικίων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι θεωρούμε ότι είναι η χειρότερη εποχή για να προχωρήσουμε σε δια νόμου μείωση των ενοικίων, επειδή μια τέτοια κίνηση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον τομέα των ακινήτων και της οικονομίας ευρύτερα. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας με την Πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα ενοίκια ρυθμίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση και οποιαδήποτε παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά υποστατικά προς ενοικίαση, γεγονός που από μόνο του οδηγεί τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Ο κίνδυνος απώλειας ενοικιαστών αλλά και η βέβαιη δυσκολία εξεύρεσης νέων, διευκολύνει και ενθαρρύνει τη μείωση των υφιστάμενων ενοικίων χωρίς την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης. Ήδη πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις ενοίκίων με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένας ενοικιαστής.

Με τη συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου, λαμβάνεται υπόψη μόνο η οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών αγνοώντας πλήρως την κατάσταση των ιδιοκτητών, η οποία μπορεί να είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του ενοικιαστή. Το ότι δεν λήφθηκε υπόψη το βάρος που θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης σε σχέση με το όφελος που θα έχει ο ενοικιαστής, ίσως να την καθιστά αντισυνταγματική.

Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιοκτήτες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έκαναν υποθηκεύοντας τα υποστατικά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά ακίνητα να οδηγηθούν σε αναγκαστική πώληση και μάλιστα με νόμο που θα έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και η αύξηση που έχει επιβληθεί στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο φόρος αυτός έχει δεκαπλασιαστεί από το 2010 και επιβαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τα όποια οφέλη πιθανόν να είχε από την ακίνητη ιδιοκτησία του.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων θα έχει επιπτώσεις και στην εκτιμημένη αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελκυστικότητα για αγορά καταστημάτων, γραφείων και διαμερισμάτων αφού οι αγοραστές (ντόπιοι και ξένοι) πέραν του ότι δεν θα τους συμφέρει να αγοράζουν, θα ξέρουν ότι είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η δια νόμου μείωση του ενοικίου που θα συμφωνήσουν με τον ενοικιαστή τους.Όχι στη δια Νόμου ή Κανονισμών επιβολή ποσοστού μείωσης ενοικίων

Στις τραγικές στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, καλούμαστε όλοι να ενεργούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Δυστυχώς φαίνεται ότι η ΠΟΒΕΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση επαναφέροντας το θέμα της ρύθμισης των ενοικίων.

Η ξεκάθαρη θέση της FIABCI Κύπρου είναι ότι τα ενοίκια ρυθμίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην ομαλή αυτή λειτουργία της αγοράς, εκτός του ότι είναι αντισυνταγματική, θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις.

Είναι γνωστό ότι λόγω των ρυθμίσεων του ενοικιοστασίου πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατούν τα ακίνητα τους ξενοίκιαστα μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Είναι επίσης γνωστό ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές μειώσεις ενοικίων με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένας συνεπής ενοικιαστής.

Η FIABCI Κύπρου διαφωνεί κάθετα με την οποιαδήποτε δια Νόμου ή Κανονισμού επιβολή ποσοστού μείωσης στα ενοίκια."Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας"

Τεράστιες οι ευθύνες όσων μετέφεραν στην Pimco τη συγκεκριμένη εικόνα για την αγορά ακινήτων

Η δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο της επιστολής που απέστειλε η Pimco στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Φεβρουαρίου 2013, εγείρει σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο και τις ευθύνες όσων από κυπριακής πλευράς μετείχαν στη Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee). Ούτε λίγο ούτε πολύ η Pimco ισχυρίζεται, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ότι απλώς επεξεργάστηκε πληροφορίες και δεδομένα που της είχαν δοθεί από την υπό αναφορά Επιτροπή, πέντε από τα δέκα μέλη της οποίας ήταν Κύπριοι οι οποίοι διορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Ως επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, δηλώνουμε ότι ποτέ και από κανένα δεν κληθήκαμε για να εκφράσουμε τις απόψεις, τις θέσεις και τις εκτιμήσεις μας, για την πορεία, τα προβλήματα και τις προοπτικές του τομέα. Δεν κλήθηκε καν ο καθ' ύλην αρμόδιος Σύνδεσμος που είναι ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου.

Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή της έκθεσης της Pimco, κρίνουμε ότι δόθηκαν ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία για την αγορά ακινήτων, θέτοντας σε κίνδυνο, όχι μόνο έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας, με ουσιαστική συνεισφορά στα έσοδα του κράτους και στην αγορά εργασίας, αλλά το τραπεζικό σύστημα και το σύνολο της οικονομίας του τόπου.

Καλούμε τους αρμόδιους να μας πληροφορήσουν στη βάση ποιων δεδομένων και ποιας πληροφόρησης μετέφεραν στους εκπροσώπους της Pimco την εν λόγω εικόνα. Τους καλούμε ακόμη, άμεσα να επανορθώσουν, μεταφέροντας στην Pimco την ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα και τα νέα στοιχεία που αφορούν τις προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που παρατηρείται από υπήκοους τρίτων χωρών.


Πρόταση επίλυσης του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας σε σχέση με το μέτρο που έχει εισαχθεί στο Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας επιβάλλουν όπως όλοι συνεισφέρουμε στην προσπάθεια επίλυσης τους. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων απολαμβάνουν διάφορα οφέλη από έργα που γίνονται ή υπηρεσίες που προσφέρονται στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητα τους, μαζί με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων εισηγούμαστε όπως:

•    Όλοι ανεξαίρετα συμμετέχουν στην προσπάθεια κι έχουν τη δική τους συνεισφορά.

•    Ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Φ.Α.Ι.) για το 2013 περιοριστεί στα επίπεδα του 2012, και υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εφαρμόστηκε το 2012.

•    Συνδυαστεί με έκτακτη εισφορά που θα βαρύνει όλους ανεξαίρετα τους ιδιοκτήτες ώστε το προϊόν από την επιβολή του Φ.Α.Ι. για το 2013 αυξηθεί στα €69,000,000 που είναι αναγκαία για σκοπούς μνημονίου.

Με την πρόταση αυτή θα αποφευχθεί η εξοντωτική και καταστροφική φορολογία πάνω στα ακίνητα, που έχει εισαχθεί στο μνημόνιο και η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεκαπλασιάζει το Φ.Α.Ι. με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία γενικά.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της κυπριακής αγοράς ακινήτων συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI Κύπρου υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λάκη Τοφαρίδη.

Ο κ. Τοφαρίδης, αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο και τη σημασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI) και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε διάφορα επίπεδα η FIABCI Κύπρου, ανέπτυξε τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την παρούσα φάση της κυπριακής κτηματαγοράς. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει η Τρόικα και στις πληροφορίες γύρω από τις αντιπροτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε ότι η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα για να ανακάμψει και κυρίως προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, της απλοποίησης των διαδικασιών και της προσέλκυσης ξένων αγοραστών και όχι πρόσθετες φορολογίες.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πρότασης για εκποίηση εντός 18 μηνών ενυπόθηκων περιουσιών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας ότι τυχόν αποδοχή της θα είναι καταστροφική τόσο για τον κλάδο όσο και για χιλιάδες νοικονυριά. Ο Πρόεδρος της FIABCI Κύπρου υπέδειξε επίσης την ανάγκη επέκτασης των υφιστάμενων κινήτρων που αφορούν τα μεταβιβαστικά τέλη και το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας για όσα κεφάλαια Κυπρίων πολιτών επιστραφούν από το εξωτερικό, νοουμένου ότι θα επενδυθούν για την αγορά ακινήτων, την άμεση λήψη μέτρων για διευκόλυνση της διαδικασίας έγκρισης άδειας εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών και την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης και έγκρισης αδειών για μεγάλα έργα και αναπτύξεις.

Ο κ. Ομήρου επέδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και υποσχέθηκε ότι ο διάλογος που εγκαινιάστηκε με τη συνάντηση θα έχει συνέχεια. Ανέλαβε επίσης να προωθήσει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το υπόμνημα που θα του αποσταλεί από την Ομοσπονδία.Πέντε προτάσεις για τη φορολόγηση των ακινήτων

Το κράτος μπορεί να διασφαλίσει τα έσοδα του, χωρίς να "πνίξει" την αγορά

Άρθρο του Προέδρου της FIABCI Κύπρου, κ. Λάκη Τοφαρίδη

Παρακολουθούμε με αγωνία τις σκέψεις και προτάσεις που υποβάλλονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς την Τρόικα, σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων. Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη του κράτους να διασφαλίσει ή και να αυξήσει τα έσοδα του προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και στις απαιτήσεις των δανειστών του, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να λειτουργεί ως αντικίνητρο για ανάπτυξη ή για απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

Είναι πεποίθηση μας ότι τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα έναν από τους κύριους πυλώνες της, τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει ήδη πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας.Στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με πολλά άλλα επαγγέλματα, τα οποία αντιμετωπίζουν κι αυτά σημαντικά προβλήματα επιβίωσης λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών της κτηματαγοράς και της ανάπτυξης γης.

Η επιβολή ψηλών συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι καταστροφική για τον κλάδο. Ήδη εταιρείες είναι αντιμέτωπες με την κάθετη μείωση της αξίας της γης που διαθέτουν προς ανάπτυξη ενώ παράλληλα αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμματισμένων έργων ανάπτυξης λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, θα τους ζητείται να πληρώνουν τεράστια ποσά υπό μορφή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να οδηγηθούν σε κλείσιμο και η ανεργία στον τόπο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Για τους πιο πάνω λόγους η FIABCI Κύπρου εισηγείται τα πιο κάτω:

- Συμφωνούμε με τη μείωση του αφορολόγητου από €120,000 σε €40,000, αλλά εισηγούμαστε ο συντελεστής φορολόγησης να μην υπερβαίνει το 8‰.
- Η φορολογία αυτή να βασίζεται στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά (δηλαδή το κάθε ακίνητο θα έχει τη δική του φορολογία).
- Τα ακίνητα που έχουν πωληθεί (κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου στο Κτηματολόγιο) να περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του αγοραστή.
- Να δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς φορολόγησης για εταιρείες ανάπτυξης γης και οικοδομών για έργα υπό ανάπτυξη.
- Να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης για να καλύψει την υποθηκευτική αξία του ακινήτου.

Όλα τα ανωτέρω, θα πρέπει να συνοδεύονται με μόνιμες μειώσεις της φορολογίας στο στάδιο απόκτησης της ακίνητης περιουσίας.

Πιστεύουμε ότι εάν αποφευχθούν λάθη και βεβιασμένες ή εύκολες λύσεις, ο τομέας των ακινήτων μπορεί να γίνει ξανά η κινητήριος δύναμη της κυπριακής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στο κράτος και θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό. 

Επαφές με Κτηματολόγιο και Πολεοδομία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των χωριστών συναντήσεων που είχε η νέα ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI (Τμήμα Κύπρου), με τον κ. Ανδρέα Σωκράτους, Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, και την κα Αθηνά Αριστοτέλους, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η αντιπροσωπεία της FIABCI Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λάκη Τοφαρίδη, ενημέρωσε τους δύο αξιωματούχους για το ρόλο που διαδραματίζει η FIABCI στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα. Συζητήθηκαν προβλήματα όπως η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικών αδειών και τίτλων ιδιοκτησίας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αδειοδότησης και η δυνατότητα κατάθεσης πολεοδομικών αιτήσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

Εξηγώντας το ρόλο της Ομοσπονδίας, ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι "η FIABCI είναι η ομπρέλα όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων, όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι επενδυτές, οι κτηματομεσίτες, οι εκτιμητές, οι δικηγόροι, οι ελεγκτές κ.α., και επιδιώκει τη μεταξύ τους συνεργασία προς επίτευξη κοινών στόχων". Ανέφερε επίσης ότι "όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην αγορά ακινήτων, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν συλλογικά και μεθοδικά για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο", τονίζοντας πως "η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν, καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανέλιξη της χώρας μας".

Στις συναντήσεις παρευρέθηκαν εκ μέρους της FIABCI Κύπρου, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Λάκη Τοφαρίδη, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Αντωνίου, ο Γραμματέας κ. Τάσος Σταύρου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Άθως Τοφαρίδης και Χαράλαμπος Πετρίδης, και ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Παναγής.

 

 

 

 

Οικοσελίδα  |  Διοικητικό Συμβούλιο  |  Μέλη  |  Τοπικά Νέα  |  Διεθνή Νέα  |  Σύνδεσμοι  |  Επικοινωνία
Copyright 2012 by FIABCI Cyprus   |  Δήλωση Προστασίας Δεδομένων  |  Όροι Χρήσης